Beni Takip Edebilirsin
Freelance Web Geliştirici
Freelance yazılımcı ( Yazılımcı ) yazımıza başlamadan önce freelance nedir öncelikle bu konuya göz atmamız gerekmektedir.
Freelance Nedir?
İngilizceden çevrilmiştir-Serbest çalışan, serbest çalışan ve serbest çalışan, serbest meslek sahibi olan ve uzun vadede belirli bir işverene bağlı olmayan bir kişi için yaygın olarak kullanılan terimlerdir.
Aslında bir çok sektörde freelance olarak çalışanlar mevcuttur ancak gördüğümüz kadarıyla diğer sektörlere nazaran yazılım sektöründe freelance çalışanlar daha fazla olmaktadır.
Web geliştirici nedir ?
Browser tabanlı olarak bir çok farklı yazılım dilleri ile ilgilenen , oluşturdukları ürünleri tarayıcı üzerinden insanlara sunabilen geliştiricilere web geliştirici denir. ( Benim tanımım ).Neden browser ( tarayıcı ) tabanlı dedim , çünkü günümüzde mobil platformlara geliştirme yapanlara Mobil geliştirici , Masaüstü yazılım yapanlara desktop developer ( masaüstü geliştirici ) gibi yaklaşımlar mevcuttur.Web geliştiriciler baktığımız zaman 2 ana başlıkta incelebilir Front-End Developer ( Ön Yüz Geliştirici ) , Back-End Developer ( Arka uç geliştirici )
İki ana başlıklarında tanımlarını yaptıktan sonra özetle freelance web geliştirici, "Serbest olarak herhangi bir yere bağlı kalmadan tarayıcı tabanlı yazılım yapan kişilere denir." diyebiliriz.
Freelance yazılım geliştirici nasıl olunur ?
Aslında bu yazıya sadece freelance yazılım olarak degilde freelance nasıl olunur desek daha mantıklı olabilir.Öncelikle herhangi bir şirkete veya kuruma bağlı kalmadan serbest zamanlı olarak çalışabilmeniz gerekmektedir.Serbestten kastımız çalışma saatlerinizin ve ortamınızın kendiniz tarafından belirlenmesidir.Aslında freelance iş yapmak veya freelance çalışan olmak çok zor bir şey degildir ki zorluklarıda vardır aşağıda anlatıcam.
Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir ?
- Çalışma saatlerinin tarafınızca belirlenmesi
- Çalışma ortamınızın tarafınızca belirlenmesi
- Herhangi birisinin veya birilerinin emri altında çalışılmaması
- Tatil günlerinin tarafınızca belirlenmesi
- Ofise geçmek için zaman kaybınızın olmaması ( trafik stresi çekmemeniz )
- Evde çalıştığınızı varsayarsak ev rahatlığı
- Sabit bir gelir olmaması ( bu dezavantaj'da olabilir )
- Kendinizi geliştirebilecek vaktinizin olması
Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir ?
- İş yapabilecek müşterinin bulunmaması
- Eğerki düzenli olmazsak düzensiz bir hayat ( ne zaman yatıp kalktığımız belli olmayabiliyor ? Ama bu sizin elinizde :) )
- Sigortanızı kendiniz yatırmanız gerekiyor.
- Sabir bir gelir olmaması ( işler yolunda gitmezse o ay belkide hiç kazanamayabilirsiniz )
- Yeni insanlarla tanışma imkanının olmaması ( Ofiste çalışan arkadaşlarla ister istemez kaynaşabilirsiniz )
- Rahat koşullar olması yüzünden rehavete kapılıp işleri yetiştirmekte zorlanmalar
- Evdeki günlük işleride sizlerin üstlenmeniz.
Baktığınız zaman bu avantajlar ve dezavantajlar tamamen göreceli şeylerdir. Freelance çalışan birisi günlük hayatını düzene koymuş ise zorlanacağını sanmıyorum.Ancak buradan en önemli konu kendinizi pazarlayabilceğiniz müşteri ağınızın olmasıdır.Sonuçta hepimizin hayatımızı idame ettirmemiz gerekiyor bu yüzden para kazanmamız gerekiyor ki para kazanabilmek için müşteriye ihtiyacımız var.
Freelance İş Nasıl Bulunur ?
Bu konuda bir çok iş yapan siteler var, bu sitelere kayıt olarak profilinizi oluşturup gelen işlere teklifler sunabilirsiniz veya çevreniz çok kalabalık ise kulaktan kulağa kendinizi tanıtabilirsiniz.
Son Söz:
Ben 2008 yılından beri freelance olarak çalıştım ve halen daha çalışmaktayım.Ancak bu alanda çok zorluklar çekmiş birisi olarak eğerki hayatınızda bakmakla yükümlü olmadığınız insanlar var ise kendinizi bu alanda deneyebilirsiniz.( Herhangi bir potansiyel ağınız yok ise ). İnsanlara freelance çalışma çok cazip gelebiliyor. tabiki bazı alanlar varki gerçekten öyle :) Ancak her işte olduğu gibi bu çalışma durumundada bir çok zorluk mevcut bunları göz önünde bulundurarak harakete geçmenizi öneririm.
Eğerki Benimle iş yapmak isterseniz İletişim alanlarımdan bana ulaşabilirsiniz.
Yorumlar: