Neredeyim ?

Muğla / Ortaca

Hızlı İletişim

buldurmert@gmail.com

Beni Takip Edebilirsin

Yazılarım

Yüksek Trafikli Bir site için neler yapılmalıdır ?

Yüksek Trafikli Bir site için neler yapılmalıdır ?

  • 3 dakika
  • 5 year ago

Merhabalar bir web yazılım ile site kurduğumuzda veya Mobil Uygulama için API yazdığımızda genellikle fazla ziyaretçi almayız ancak fazla ziyaretçi alınca sitenin yavaşlamasını istemeyiz değil mi ? Bu yüzden yapmamız gereken bazı şeyler var sizlere bu yazımda bu konulardan bahsetmek istiyorum.Öncelikle sunucu özellikleri büyük önem arz etmektedir.Sunucunuz zayıf ise bunu mutlaka yükseltmelisiniz.

1. Apache vs Nginx 

Yaptığım araştırmalar dogrultusunda Nginx'in apache ye göre daha hızlı çalıştığını gördüm.Nginx, bilgisayar kaynaklarını daha verimli kullanır.Sizinde bir sunucunuz var ise apache yerine nginx i tercih edebilirsiniz.

2. Load Balancer

Yük dengeleme, gelen ağ trafiğini bir sunucu grubu veya sunucu havuzu olarak adlandırılan sunucular arasında paylaştırma işlemidir.Yani kısaca birden fazla sunucunuz var ise bu sunucular arasında gelen yükleri paylaştırabilirsiniz.

3. Cloudflare

Sitenizi hız ve güvenlik açısından ileri seviye bir güçlendirmeye alan ücretsiz bir proxy hizmetlerini kurumsallaştırıp sunan sistemdir.Ücretsiz kayıt olup sizde cloudflareyi sitenize entegre edebilirsiniz.

4. Veritabanı

Statik siteler harici dinamik sitelerde herzaman bir veritabanına ihtiyacımız vardır.Peki veritabanını doğru kullanıyormuyuz ? Kimi zaman hayır ,veritabanı optimize edildiği zaman performansı kat kat artacağını biliyormuydunuz.Mysql Veritabanı için basit ve etkili olan bir yöntemden kısaca bahsetmek istiyorum.Index'leme tablolalarınızda bulunan kolonların içerisindeki verilerin belirli bir düzene göre sıralanmasıdır. Bu sıralamanın amacı ulaşmak istediğimiz veriye çok daha hızlı sürelerde ulaşabilmektir. 

5. Cache 

Değişmeyen verileri sürekli veritabanına baglanıp kullanıcıya göstermek sürekli veritabanı baglantısı kurmak sizce ne kadar mantıklı ? Cache ile verilerimizi depolayıp kullanıcılar istekde bulundugunda veritabanına baglanmadan gösterebiliyoruz.Bu sayede herhangi bir sorgu çalışmamış oluyor.Sizlerde cache yapmak istiyorsanız REDIS , MEMCACHE kullanabilirsiniz.

6. Kod Kullanımı ( Bazı öneriler PHP için geçerlidir )

Tüm herşeyi yaptık ama yinede sitemiz hızlanmıyor mu ? Ozaman kodlarımızda bir problem var ! Gereksiz sorgulardan kaçının veritabanından veri çekerken ihtiyacınız olanları çekin. Herzaman bir işlemin daha kısa ve optimize yolu olduğunu unutmayın.En kısa gelen çözüm en sağlıklısı olmaya bilir.

Sizlerde Web Yazılım ve Mobil Uygulama hizmeti almak isterseniz sizlere hizmet vermek isteriz.

Yorumlar: